Primenjena fizika

           Priča je pokušaj da se približi primena fizike u medicinske svrhe i objasni rad zadivljujućeg, složenog, sistema koji to omogućuje.

AKCELERATORI su uređaji koji, pomoću električnog i magnetnog polja, ubrzavaju naelektrisane čestice do velikih brzina, nekada čak i do brzina koje su nešto manje od brzine svetlosti. Ovi uređaji omogućuju ispitivanje tajni atomskog jezgra, strukture protona i neutrona, sila koje svu tu gomilu čestica drže na okupu i još mnogo, mnogo toga.

Linearni akcelerator (LINACC) : U pravoj vakumskoj cevi, koja može da bude dugačka i nekoliko kilometara, nalaze se cilindrične elektrode koje su povezane na polove izvora naizmeničnog  visokofrekventnog napona. Na početku cevi nalazi se izvor čestica koje treba ubrzati, dok je meta postavljena na drugi kraj cevi. Naelektrisane čestice se kreću od izvora ka meti. Dok se kreću između elektroda na njih deluje električno polje i ubrzava ih.

Prezentacija daje i fizičko tumačenje rada linearnog akceleratora.

Video-klip pokazuje izgled i građu jednog složenog sistema sa akceleratorom (tzv klinički akcelerator) koji se koristi u medicinske svrhe.

ELEKTA je švedska kompanija koja je napravila potpuni digitаlni klinički akcelerator. To je precizni sistem zа tretmаn obolelih sa pratećim uređajima i kliničkim upravljanjem u postupku lečenja raka i moždanih poremećaja. Softver ELEKTA nudi kompletаn аsortimаn uslugа i dijаgnostičkih аlаtа kаko bi osigurаli optimаlni rаd sistemа, а pružа širok spektаr tehnikа lečenjа.  Ovaj  softver, između ostalog, obezbeđuje protok informаcijа između celog timа koji se bavi  lečenjem pacijenata od rаkа.

 

Lično iskustvo: Pacijent sa karcinomom pluća

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s